Suriye Çerkesleri Kan Ağlıyor
Suriye Çerkesleri Kan Ağlıyor
Suriye Çerkesleri'nden MesajlarPeki Suriye’de yaşayan Çerkes kardeşlerimizin durumu onlardan farklı mı? Soydaşlarımızın durumu diğer vatandaşlardan farklı değil. Hatta bazı bölgelerde çok daha kötü. Anavatan’a dönmek zorunda kalanların ve dönmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ama çoğu 1500 dolar olan gidiş masraflarını karşılayamıyor. Anavatana dönenlerin durumu ise belirsiz.
Cumhuriyetlerimiz tek başlarına bu yükü taşıyacak durumda değil.
Suriye’deki Çerkeslerin durumunu anlamak için soydaşlarımızdan bize durumlarını anlatan e-posta göndermelerini istedik. Dimak gazetesine gönderilen e-Postaların tercümelerini size sunuyoruz.
(postayı gönderen şahısların can güvenliği için isimlerini yayınlamıyacağız)
* 26 yaşında ve Humus’ta yaşayan bir Çerkes gencinin gönderdiği mail:
Ben size Humus’taki Çerkes mahallesinin durumunu anlatmaya çalışacağım. Alkhalidiye (Humusta çatışmaların en çok yoğun olduğu mahalle) ile Çerkes mahallesini bir cadde ayırıyor. Bu caddenin adı ölüm caddesi. İnsanlar bu caddeden geçemiyorlar. Her insanın hakkı olan basit ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorlar. Bu mahalle artık terk edilmiş bir bölgeye dönüştü. Herkes köylere ve diğer şehirlere göç etti. Köylerdeyse durum çok daha kötü.
Türkiye’deki Çerkes kardeşlerimize selamlarımızı ve şükranlarımızı iletiyoruz.
* Humus’a yakın bir köyde yaşayan 51 yaşındaki bir soydaşımızın gönderdiği mail:
Ben doğduğumdan beri bu köyde yaşıyorum. Köyümüz yıllardır bu kadar kalabalık olmamıştı. Şehirdeki savaştan kaçan aileler köye yerleşti ama çok büyük bir sorunumuz var. Köyün gençleri ailelerin can güvenliğini sağlamak için her gece nöbet tutuyorlar ve sabahları para getirebilecek işlerle uğraşamıyorlar. Anavatana dönmek isteyen iki yeğenim var ama malesef paraları yetmiyor. Bu durum birçok bölgede aynı.
Sizden tek istediğim olanların farkında olmanız. Yapılan çalışmalar için size teşekkur ederiz.
* 27 yaşındaki bir Çerkes genç kızın gönderdiği mail:
Size amcamın hikayesini anlatmak istiyorum. Ama bu sadece amcamın ailesine olmadı. Aynı köyde yaşayan bir çok aileye oldu.Humus şehrinin Rusten ilçesinin küçük bir Çerkes köyü olan Marj al der’de silahlı baskınlar düzenlendi ve evler soyuldu. Daha sonrasında bazı evler yıkıldı. Köyün insanları Şam’ın Kudsaya ilçesine göçtü ve bir hafta önce Kudsaya bölgesinde de çatışmalar oldu. O insanlar tekrar farklı bölgelere dağıldı. Amcam ve ailesi bunlardan sadece biri belki de en şanslıları. İnsanlar bugüne kadar biriktirdikleri paraları harcıyor ve gelir kaynakları maalesef yok.
Allah Suriye’de ve dünyanın her yerinde yaşayan Çerkesleri ve diğer insanları korusun.
21 MAYIS’TA ANKARA ANITPARK’TAYDIK!
Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 21 Mayıs’ta Ankara Anıtpark’ta düzenlenen “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 159. Yılı” anma programında Derneğimiz tüm komisyonları ve çalışma grupları ile yer aldı.
ÇERKES DERNEĞİ 37. OLAĞAN GENEL KURULU DUYURUSU
Çerkes Derneği 37. Olağan Genel Kurulu, 25 Haziran Pazar günü saat 11.00’de “Beştepe Mah. Meriç Cad. No:44 Yenimahalle-Ankara” adresindeki Dernek binamızda aşağıda belirtilen gündem maddeleri ile toplanacaktır.
DERNEĞİMİZ MANİSA MİLLETVEKİLİ MURAT BAYBATUR İLE GÖRÜŞTÜ
Derneğimiz Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti MKYK üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile görüştü.
JANAK MEHMET RIZA İLE SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Janak Mehmet Rıza'nın "Kabardanın Bitmek Bilmeyen Mücadelesi ve Bir Sürgünün Anatomisi" kitabı söyleşisi ve imza günü Dr. Sevda Arslan moderetörlüğünde 14 Ocak Cumartesi saat 19.00'da Ankara Çerkes Derneği'nde gerçekleştirildi.
ONUR KURULU İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI
Derneğimizin en önemli organlarından olan Onur Kurulu üyeleri ve eski dernek başkanlarının katılımıyla istişare toplantısı gerçekleştirildi.