Avrupa Dayanışma Programı (ESC) Yönergesi
ÇERKES DERNEĞİ
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI (ESC) YÖNERGESİ 2022-2027
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ
Madde 1- Bu yönergenin amacı; Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında 2021-2027 arasında geçerliliği bulunan ESC50 Kalite Sertifikasına haiz Çerkes Derneği’nin, Destekleyen rolü dâhilinde gönüllülük projelerinde ortak olarak yer alması ve ortağı olunan projede faaliyet gösterecek gönüllülerin seçilmesi konusundaki esas ve koşullarını belirlemektir.
KAPSAM
Madde 2- Bu yönerge, Çerkes Derneği ESC Komisyonu tarafından belirlenecek 18-30 yaş aralığındaki gönüllülerin ESC50 gönüllülük projelerine dâhil edilmesine ilişkin hak ve yükümlülükleri kapsar.
TANIMLAR
Madde 3- Bu yönergede adı geçen;
Dernek: Çerkes Derneğini,
Yönetim Kurulu: Çerkes Derneği Yönetim Kurulunu,
Üye: Çerkes Derneği üyesini,
ESC Komisyonu: Çerkes Derneğine yapılacak gönüllülük başvurularını değerlendirecek; 1 Dernek Başkanı, 2 Yönetim Kurulu asil üyesi ile atanmış 2 Dernek üyesinden, toplam 5 kişiden oluşan komisyonu ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
PROJELERDE YER ALACAK GÖNÜLLÜ SAYISI
Madde 4- Ortağı olunan proje kapsamında öngörülen gönüllü sayısı dikkate alınır. Bir takvim yılı içinde ortağı olunacak proje sayısı ve belirlenecek toplam gönüllü sayısında herhangi bir sınırlamaya gidilmez.
BAŞVURU KOŞULLARI
Madde 5- ESC programı kapsamındaki projelere gönüllü olarak başvuracakların aşağıda belirtilen koşulları sağlaması gerekir:
a) 18-30 yaş aralığında olmak,
b) Dernek üyesi olmak,
c) Dernek bünyesindeki komisyon veya çalışma gruplarından en az birinde, düzenli olarak en az 1 yıl etkin olarak yer almak.
BAŞVURU ZAMANI
Madde 6- Ortağı olunan ESC50 Gönüllülük projelerinin faaliyet tarihleri doğrultusunda, ESC Komisyonu tarafından belirlenecek tarihler arasında başvurular kabul edilir.
BAŞVURU ŞEKLİ
Madde 7- ESC50 projelerinde gönüllü olarak yer almak isteyenler, Europass formatında hazırladıkları CV ve Niyet Mektubu ile birlikte www.cerkes.org.tr web sitesinde bir örneği yer alan ve elektronik ortamda doldurulması gereken başvuru formunu (Ek-1) E-Posta yolu ile veya elden teslim ederek başvurularını tamamlar.
DEĞERLENDİRME
Madde 8- Başvuruların değerlendirilmesi iki aşamada tamamlanır.
a) İlgili başvuru evraklarının incelenmesi ve mülakata çağırılacak adayların belirlenmesi
b) Mülakat
Yukarıda belirtilen her iki aşamayı da başarıyla tamamlayan adaylar, ESC komisyonu ve Yönetim Kurulu onayıyla ilgili projede yer almak üzere gönüllü olarak kabul edilir.
PROJEYE KABUL EDİLENLERİN İLANI
Madde 9- Başvuru ve değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından söz konusu projeye kabul edilenler www.cerkes.org.tr web sitesi üzerinden duyurulur.
VARIŞ ÖNCESİ EĞİTİM
Madde 10- Söz konusunu projede yer almak üzere seçilen gönüllüler, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından düzenlenen ‘Varış Öncesi Eğitim’ programına katılır.
PROJELERİN SÜRESİ
Madde 11- Proje başvuru aşamasında seçilmek şartıyla, projeler 3 ay ile 36 ay arasındadır. Faaliyet süresi 2 ay (seyahat günleri hariç 60 gün)-12 ay arasındadır. Faaliyet süresi, imkânı kısıtlı gençlerin katıldığı projelerde 2 haftadan (seyahat günleri hariç) başlayabilir. Gönüllü takımları için faaliyet süresi 2 hafta ile 2 ay (seyahat günleri hariç 59 güne kadar) arasındadır. Ön hazırlık ziyareti için faaliyet süresi maksimum 2 gündür (seyahat günleri hariç).
GÖNÜLLÜLERİN DURUMUNUN İZLENMESİ
Madde 12- ESC50 projelerinde yer almak üzere yurtdışına gönderilen gönüllülerle proje faaliyet süresince iletişimde kalınır, ortaya çıkabilecek sıkıntılar konusunda destek olunur. Gönüllülerin de yaşadıkları tecrübeleri aktarmaları beklenir.
GÖNÜLLÜNÜN PROJE SÜRESİNDEN ÖNCE PROJEDEN AYRILMASI HALLERİ
Madde 13- Gönüllünün proje faaliyet süresi tamamlanmadan önce projeden ayrılması veya proje kurallarına uygun hareket etmemesi durumunda, söz konusu proje ile ilişiği kesilir, aylık olarak ödemesi gerçekleştirilen cep harçlığı ve gıda desteği, gönüllü tarafından devam edilmeyen gün sayısı değeri kadar ev sahibi kuruluşa iade edilir.
DİĞER HÜKÜMLER
Madde 14- Gönüllülere yapılacak her türlü ödeme ve işlemler Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre tamamlanır.
● Projelerini tamamlayan gönüllülere, dernek yönetimi tarafından bir proje tamamlama belgesi hazırlanıp bir nüshası dernekte, bir nüshası gönüllüde olacak şekilde teslim edilir.
EK-1: Başvuru Formu