Hakkımızda
Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Çerkes Derneği, başkentte giderek artan Çerkes nüfusunun birbiriyle tanışması, dillerini, gelenek ve göreneklerini yaşatabilmesi amacıyla “Kuzey Kafkasya Kültür Derneği” adıyla 21.12.1961 tarihinde kurulmuştur.
Mustafa Zihni HIZAL (XIDZEL) başkanlığında kurulan derneğimizin kurucu yönetim kurulu üyeleri İzzet AYDEMİR, Hayrettin ŞEN, Hasan DİNÇ, İhsan Sabri BULUR, Necati İTEZ, Necati Kaya ERDEM, Orhan ÜNAL ve Cemal ÖZPOLAT'tan oluşmaktadır.
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Türkiye’de faaliyet gösteren tüm derneklerin kapatılmasının ardından faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalan derneğimiz kapatılmadan önceki Yısmeyl Özdemir ÖZBAY başkanlığındaki yönetim kurulunun girişimleri sonucunda 12 Mayıs 1984 tarihinde tekrar açılmıştır.
26.06.2011 tarihinde gerçekleştirilen 31. Olağan Genel Kurulu ile adını Çerkes Derneği olarak değiştiren derneğimiz KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONU (KAFFED) üyesi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Misyonumuz
Çerkes Derneği, üyelerinin kültür ve sanat düzeylerini yükseltmek, geleneksel kültür değerlerini derleyip çağdaş dünya kültürü ile uyumlu biçimde geliştirerek, onları geleneksel kültür değerlerine saygılı, ülke ve dünya gerçeklerini bilen aydın yurttaşlar olarak topluma daha yararlı insanlar haline getirmek ve üyeleri arasında dayanışma sağlamayı amaçlamaktadır. Söz konusu amaç ve ilkeler doğrultusunda seminer, konferans, söyleşi ve toplantılar gerçekleştiren dernek bünyesinde her yaştan kafkas dansları, müzik, tiyatro, el sanatları ve dil kurslarının yanı sıra çocuk kulübü, gençlik ve kadın çalışma grupları, atölye çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri ve çeşitli konser ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Vizyonumuz
Köklü bir sivil toplum örgütü olarak Çerkes Derneği, Çerkes kimliğinin, dilinin ve kültürünün korunmasını, geliştirilmesini ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak, Türk ve dünya kamuoyuna tanıtmak, birlikte yaşadığı toplumlar arasında karşılıklı dayanışmayı ve hoşgörüyü yaygınlaştırmak, toplumsal sorunlara barışçıl çözüm önerileri üretmek amacıyla yaptığı çalışmalarını ülke çapında ve uluslararası düzeyde sürdürmeyi hedefleyen bir vizyona sahiptir.