Gürcistan'da Çerkes (Adige) Kültür Merkezi Açıldı
Gürcistan'da Çerkes (Adige) Kültür Merkezi Açıldı
16 Şubat Perşembe günü Gürcistan'da Çerkes (Adige) Kültür Merkezi açıldı.16 Şubat Perşembe günü Gürcistan'da Çerkes (Adige) Kültür Merkezi açıldı.
Bilindiği gibi Ağustos 2008'de Güney Osetya ve Gürcistan arasında, daha sonra Rusya'nın da müdahil olduğu ve Abhazya'nın da katılımı ile gerilimin tırmandığı kısa süreli fakat şiddetli bir savaş yaşanmıştı.
Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de büyük can kayıplarının ve maddi kayıpların yaşandığı bu savaştan sonra Rusya Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımış bunun üzerine Gürcistan Rusya'yla bütün ilişkilerini kesmişti.
Ardından Gürcistan'da bir dizi akademik etkinlikle başlayan Adigelere yönelik pek çok girişim gerçekleştirildi.
Gürcistan Parlamentosu 20 Mayıs 2011 tarihinde Rusya'nın 1860 - 1870 yılları arasında Adigelere soykırım uyguladığını kabul eden bir karar aldı. Ardından Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında bulunan Anaklia kentinde bir Çerkes (Adige) Soykırım Anıtı dikilmesine karar verildi ve bunun için Ürdün, Türkiye ve Gürcistan'dan da heykeltraşların katıldığı bir yarışma düzenlendi ve 2 Aralık 2011'de kazanan anıt ilan edildi. Bu yarışmaya katılan heykellerin eskizlerinin ve Gürcistan arşivlerinde bulunan Soykırıma dair tarihi belgelerin görülebileceği bir sergi 18 Şubat'ta İstanbul'da sergilenmeye başlanacak.
KAFKASYA'NIN KADİM RUHU RAGON BAL TÜRKİYE'YE GELİYOR
Kuzey Kafkasya coğrafyasının mistik tınılarını ve mitolojik hikâyelerini modern ama ruhu olan sahnelerle buluşturan grup, Türkiye’deki müzikseverleri epik bir yolculuğa davet ediyor.
GENÇ GÖNÜLLÜLERİMİZ İSPANYA’DAN DÖNDÜ!
OUR YOUNG VOLUNTEERS HAVE RETURNED FROM SPAİN! Ankara Çerkes Derneği olarak, gençlerimizin 9-17 Mart tarihleri arasında İspanya’nın Jerez de la Frontera şehrinde gerçekleşen sürdürülebilirlik temalı Erasmus+ projesinde yer almasının haklı gururunu yaşıyoruz!
TEBRİK MESAJI
Derneğimizin kültürel çalışmalarında aktif roller üstlenmiş, Elbruz Halk Dansları topluluğumuzun gelişimine hem icracı hem de eğitmen kimliğiyle büyük katkılar sunmuş olan Kilar Nesren Şırayder’in, Adıge Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kumpıl Murat tarafından “Adıge Cumhuriyeti Devlet Onursal sanatçısı” unvanına layık görülerek ödüllendirilmesini büyük bir gurur ve mutlulukla öğrenmiş bulunmaktayız.
VATAN PARTİSİ’NDEN DERNEĞİMİZE ZİYARET
Vatan Partisi Yenimahalle İlçe Başkanı Savaş ORUÇ ve beraberindeki heyet, 1 Nisan 2026 tarihinde derneğimizi ziyaret ederek Yönetim Kurulumuz ile bir araya geldi.
12. ULUSLARARASI ARTANKARA ÇAĞDAŞ SANATLAR FUARI’NDAYIZ!
Dernek Başkanımız Yusuf Hatuk, fuar kapsamında sergileri yer alan değerli sanatçılarımız Belgin Aka Özdağ ve Yağmur Turhan’a nezaket ziyaretinde bulundu.