Derneğimizin halk dansları topluluğu Elbruz’a adını veren büyük kültür emekçimiz ve thamedemiz rahmetli Elbruz Gaytaoğlu’nun da aralarında bulunduğu binlerce Kafkasyalı için bugün çok acı bir tarihin yıldönümü.
II. Dünya Savaşı’nda, 1943 yılında Kafkasya’dan çekilmek zorunda kalan Alman ordularıyla birlikte iltica eden Karaçay, Çeçen, Adıge ve Oset’lerden oluşan 15 bin kişilik mülteci grubu önce İtalya’nın dağlık Paluzza bölgesine, ardından da savaşın bitmesiyle Avusturya’nın Drau nehri kıyısında kamp kurmuştu. Sultan Kılıç Girey önderliğinde burada hayatta kalmaya çalışıp kendileri için belirlenecek geleceği beklediler. 11 Şubat 1945 Yalta anlaşması ile mültecilerin Kızıl Ordu’ya teslim edilmesi kararı nedeniyle, 28 Mayıs 1945’te Kafkasyalılar, İngilizler tarafından Sovyetler Birliği’ne iade edilmek istendi. Bunun üzerine Alp Dağları’na kaçıp canlarını kurtarabilenlerin dışında, o gün binlerce Kafkasyalı Drau Irmağı’na atlayarak ya da İngiliz ve Ruslarla savaşarak öldürüldüler. General Sultan Kılıç Girey ise İngilizler tarafından kendilerine sadakat yemini etmesi karşılığında Sovyetlere teslim edilmeyeceği söylense de o kader birliği yaptığı insanlara asla ihanet etmeyeceğini ve onları yalnız bırakmayacağını söyleyerek, öldürüleceğini bilmesine rağmen Sovyetler Birliği’ne teslim edilmeyi kabul etti. Mülteci kampından kaçamayan veya intihar edemeyen Kafkasyalı mültecilerin kamyonlara bindirilerek Stalin’e teslim edilmeleri 28 Mayıs’tan 1 Haziran’a kadar sürdü ve bu süreçte 7 bin Kafkasyalı hayatını kaybetti.
28 Mayıs 1945 tarihinde Anavatanlarında ve sürgün yollarında katledilen Kafkasyalıların acı hatıralarına Drau katliamı da eklenmiş oldu. Bu yüzden bu topraklara “haram tala” adını veren Kafkasyalılar, bir toprak parçasında daha sevdiklerinin cansız bedenlerini bırakıp, Ruslar tarafından kurşuna dizilmek üzere Kızıl Ordu’ya teslim edildiler. Sultan Kılıç Girey ise Moskova’da çıkarıldığı mahkemede yargılanarak idam edildi.
Dünya tarihinde az bilinen bu katliamdan sonra, katledilen 7000 Kafkasyalı için Kuzey Kafkasyalılar tarafından kurulan “Batı Avrupa Müslümanları Cemiyeti”, 28 mayıs 1960 tarihinde İrschen köyünde bir anıt dikti ve hatıralarını ebedileştirdi.
Drau anıtı üzerinde Almanca şu ifadeler yer almaktadır: “Burada 28 Mayıs 1945’te 7,000 Kuzey Kafkasyalı, kadın ve çocukları ile birlikte Sovyet makamlarına teslim edildiler. Ve İslamiyet’e olan sadakatleri ile Kafkasya’nın istiklali ideallerine kurban gittiler.”
75. yıl dönümünde, Drau Katliamı’nda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.
21 MAYIS’TA ANKARA ANITPARK’TAYDIK!
Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 21 Mayıs’ta Ankara Anıtpark’ta düzenlenen “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 159. Yılı” anma programında Derneğimiz tüm komisyonları ve çalışma grupları ile yer aldı.
ÇERKES DERNEĞİ 37. OLAĞAN GENEL KURULU DUYURUSU
Çerkes Derneği 37. Olağan Genel Kurulu, 25 Haziran Pazar günü saat 11.00’de “Beştepe Mah. Meriç Cad. No:44 Yenimahalle-Ankara” adresindeki Dernek binamızda aşağıda belirtilen gündem maddeleri ile toplanacaktır.
DERNEĞİMİZ MANİSA MİLLETVEKİLİ MURAT BAYBATUR İLE GÖRÜŞTÜ
Derneğimiz Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti MKYK üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile görüştü.
JANAK MEHMET RIZA İLE SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Janak Mehmet Rıza'nın "Kabardanın Bitmek Bilmeyen Mücadelesi ve Bir Sürgünün Anatomisi" kitabı söyleşisi ve imza günü Dr. Sevda Arslan moderetörlüğünde 14 Ocak Cumartesi saat 19.00'da Ankara Çerkes Derneği'nde gerçekleştirildi.
ONUR KURULU İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI
Derneğimizin en önemli organlarından olan Onur Kurulu üyeleri ve eski dernek başkanlarının katılımıyla istişare toplantısı gerçekleştirildi.