DERNEKLER KANUNU VE YARDIM TOPLAMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ ANAYASAYA VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR!
DERNEKLER KANUNU VE YARDIM TOPLAMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ ANAYASAYA VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR!
Geçtiğimiz günlerde iktidar partisi milletvekillerinin imzası ile sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” Adalet Komisyonu’nda görüşülerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi.5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda değişiklikler öngören 43 maddelik kanun teklifinin gerekçesi kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanın önlenmesi olarak belirtilmiş olsa da yapılan değişikliklerin büyük bir çoğunluğu kanun teklifinin adı ve amacıyla ilgisi olmadığı gibi açık bir şekilde uluslararası insan hakları sözleşmelerine, anayasaya ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı hükümler taşımaktadır.
Söz konusu kanun teklifi ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi bir şekilde kısıtlanmakta, mahkeme kararı olmaksızın Türkiye’de faaliyet gösteren bütün dernek ve vakıf başkanlarının görevden alınması, faaliyetlerinin durdurulması hatta tek bir imza ile tamamen kapatılması mümkün olmaktadır. Yapılması planlanan değişiklikler, İçişleri Bakanlığı’na sınırları belirsiz büyük bir yetki tanıyacağı gibi hali hazırda zaten aksak bir şekilde hareket eden sivil topluma ve ülke demokrasisine uzun vadede ciddi bir darbe vuracaktır.
Bütün faaliyetlerini üyelerinin yaptığı yardım, bağış ve aidatlarla gerçekleştiren derneklerimizin hem internet üzerinden hem de direkt olarak yardım toplaması çeşitli izin ve kısıtlamalara tabi tutulacak olup teklifin yasalaşması durumunda dernek ve vakıfların mali destek kaynaklarına sınırsız bir şekilde müdahale edilmesi kolaylaşacaktır. Bu gibi durumlarda yardım miktarından bağımsız olarak 200.000TL’ye kadar idari para cezası verilmesi uygulamada çoğu derneğin kapanmasına yol açacaktır. Ayrıca, söz konusu kanun teklifi ile gerekli görüldüğü takdirde İçişleri Bakanlığı, herhangi bir kamu görevlisine kapsamı belirsiz bir şekilde dernek ve vakıfları denetleme yetkisi verecektir.
Tüm bu sebeplerden ötürü bahsi geçen kanun teklifinin dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili tüm maddelerinin geri çekilmesini ve konunun muhatabı olan sivil toplum kuruluşları ile istişare edilerek hukuka uygun bir düzenleme yapılmasını talep ediyor, ülkemizde faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarını da hukuka aykırı bu düzenlemeye karşı çıkmaya davet ediyoruz.
14 MART ADIGE DİLİ VE EDEBİYATI GÜNÜ PROGRAMIMIZA DAVETLİSİNİZ
Adıge dilinin ve edebiyatının yaşatılması amacıyla düzenleyeceğimiz 14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü programımıza tüm üyelerimizi davet ediyoruz.
KAFKASYA'NIN KADİM RUHU RAGON BAL TÜRKİYE'YE GELİYOR
Kuzey Kafkasya coğrafyasının mistik tınılarını ve mitolojik hikâyelerini modern ama ruhu olan sahnelerle buluşturan grup, Türkiye’deki müzikseverleri epik bir yolculuğa davet ediyor.
ÇERKES DERNEĞİ GENÇLİK DEĞİŞİMİ PROGRAMI
Ankara Çerkes Derneği, İspanya AJ Inter Gençlik Derneği tarafından yürütülen “1 Planet 1 Future” gençlik değişimi projesinin Türkiye ortağı oldu.
23 ŞUBAT 1944, VAYNAKH (ÇEÇEN-İNGUŞ) SÜRGÜNÜ
82 yıl önce bugün, Stalin’in emriyle yarım milyonu aşkın Vaynakh (Çeçen-İnguş) halkı; yaşlı, çocuk ve kadın ayrımı gözetilmeksizin öz yurtlarından koparılarak Orta Asya ve Sibirya’nın meçhul coğrafyalarına sürgün edildi.
ÇERKES GELENEKSEL GİYİM ATÖLYESİ TAMAMLANDI
АДЫГЭ ШЪУАШЭМ IАПЭIАСЭМ ИУН 10–13 Şubat tarihleri arasında, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Ankara Çerkes Derneği iş birliğiyle; Ankara Çerkes Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çerkes Geleneksel Giyim Atölyesi, yoğun ve nitelikli bir çalışma sürecinin ardından başarıyla tamamlandı.