DERNEKLER KANUNU VE YARDIM TOPLAMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ ANAYASAYA VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR!

DERNEKLER KANUNU VE YARDIM TOPLAMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ ANAYASAYA VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR!
Geçtiğimiz günlerde iktidar partisi milletvekillerinin imzası ile sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” Adalet Komisyonu’nda görüşülerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi.5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda değişiklikler öngören 43 maddelik kanun teklifinin gerekçesi kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanın önlenmesi olarak belirtilmiş olsa da yapılan değişikliklerin büyük bir çoğunluğu kanun teklifinin adı ve amacıyla ilgisi olmadığı gibi açık bir şekilde uluslararası insan hakları sözleşmelerine, anayasaya ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı hükümler taşımaktadır.
Söz konusu kanun teklifi ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi bir şekilde kısıtlanmakta, mahkeme kararı olmaksızın Türkiye’de faaliyet gösteren bütün dernek ve vakıf başkanlarının görevden alınması, faaliyetlerinin durdurulması hatta tek bir imza ile tamamen kapatılması mümkün olmaktadır. Yapılması planlanan değişiklikler, İçişleri Bakanlığı’na sınırları belirsiz büyük bir yetki tanıyacağı gibi hali hazırda zaten aksak bir şekilde hareket eden sivil topluma ve ülke demokrasisine uzun vadede ciddi bir darbe vuracaktır.
Bütün faaliyetlerini üyelerinin yaptığı yardım, bağış ve aidatlarla gerçekleştiren derneklerimizin hem internet üzerinden hem de direkt olarak yardım toplaması çeşitli izin ve kısıtlamalara tabi tutulacak olup teklifin yasalaşması durumunda dernek ve vakıfların mali destek kaynaklarına sınırsız bir şekilde müdahale edilmesi kolaylaşacaktır. Bu gibi durumlarda yardım miktarından bağımsız olarak 200.000TL’ye kadar idari para cezası verilmesi uygulamada çoğu derneğin kapanmasına yol açacaktır. Ayrıca, söz konusu kanun teklifi ile gerekli görüldüğü takdirde İçişleri Bakanlığı, herhangi bir kamu görevlisine kapsamı belirsiz bir şekilde dernek ve vakıfları denetleme yetkisi verecektir.
Tüm bu sebeplerden ötürü bahsi geçen kanun teklifinin dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili tüm maddelerinin geri çekilmesini ve konunun muhatabı olan sivil toplum kuruluşları ile istişare edilerek hukuka uygun bir düzenleme yapılmasını talep ediyor, ülkemizde faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarını da hukuka aykırı bu düzenlemeye karşı çıkmaya davet ediyoruz.
DERNEĞİMİZ MANİSA MİLLETVEKİLİ MURAT BAYBATUR İLE GÖRÜŞTÜ
Derneğimiz Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti MKYK üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile görüştü.
JANAK MEHMET RIZA İLE SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Janak Mehmet Rıza'nın "Kabardanın Bitmek Bilmeyen Mücadelesi ve Bir Sürgünün Anatomisi" kitabı söyleşisi ve imza günü Dr. Sevda Arslan moderetörlüğünde 14 Ocak Cumartesi saat 19.00'da Ankara Çerkes Derneği'nde gerçekleştirildi.
ONUR KURULU İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI
Derneğimizin en önemli organlarından olan Onur Kurulu üyeleri ve eski dernek başkanlarının katılımıyla istişare toplantısı gerçekleştirildi.
KAFFED VE ANKARA ÇERKES DERNEĞİ, CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI BÜLENT KUŞOĞLU VE FETHİ AÇIKEL İLE GÖRÜŞTÜ
Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özden, Genel Sekreter Selçuk Ulutaş, Sosyal İşler ve Bölgesel Etkinlikler Sekreteri Feriha Kankoç, Ankara Çerkes Derneği Başkanı Bislan Jalouqa, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Sayın Bülent Kuşoğlu ve Sayın Prof. Dr. Fethi Açıkel’i CHP Genel Merkezinde ziyaret etti.
YÖNETİM, KADINLAR VE GENÇLİK KOMİSYONU AYLIK TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Derneğimizin tüm komisyonlarının ve çalışma gruplarının eş güdümlü çalışması amacıyla gerçekleştirilen Yönetim Kurulu, Kadınlar Komisyonu ve Gençlik Komisyonu aylık toplantısı 27 Aralık’ta yapıldı.