Derneğimizde 21 Mayıs Anma Töreni Yapıldı
Derneğimizde 21 Mayıs Anma Töreni Yapıldı
21 Mayıs Pazartesi akşamı derneğimizde Sürgünde yitirdiklerimizin anısına bir program düzenlendi.21 Mayıs Pazartesi akşamı derneğimizde Sürgünde yitirdiklerimizin anısına bir program düzenlendi.
Çerkes Derneği başkanı Yinal Kozok'un konuşmasıyla başlayan program sinevizyon eşliğinde bir tiyatro gösterisiyle devam etti. Programa hemşerilerimiz yoğun ilgi gösterdi.
Dernek başkanı konuşmasında şunları söyledi:
Burada bulunan herkesin çok iyi bildiği üzere bugün Çerkeslerin anavatanları Kafkasya’dan sürülüşlerinin 148nci ve aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarında unutulmaya terk edilmeyecek kadar acı bir soykırımın yıldönümü.
148 yıl önce, 21 Mayıs 1864’te Rus orduları Kbaada köyünde bir resmigeçit töreniyle Kafkasya’da 100 yıldan uzun zamandır devam eden savaşın bittiğini, Kafkasya’nın artık tamamen işgal edildiğini ilan etmişlerdi.
Bu uzun savaş ve savaşı izleyen on yıllar boyunca yüzlerce Çerkes köyü yakılıp yıkıldı, yüz binlerce insan öldürüldü, milyonlarcası sürgüne gönderildi. Bu aslında bir son değil, yepyeni bir dönemin başlangıcıydı. Rusya bugüne kadar bölgedeki saldırgan politikalarını devam ettirdi. Bütün Kafkasya’da yaşayan her bir halka farklı zamanlarda sürgünler dayatıldı. Katliamlar yapıldı. Soykırım uygulandı.
Bugün de Krosnaya Polyana’da, yani yine Kbaada’da Rusya Çerkeslere dayatılan sürgün ve uygulanan soykırımın sorumluluğunu kabul etmek yerine, bu sürgün ve soykırım topraklarında Kış olimpiyatları düzenlemeyi tercih ediyor. Kendi vatanımıza bizleri turist vizesiyle alıyor. Çifte vatandaşlık hakkımızı vermiyor. Okullarda verilen Adige dili derslerini çok görüp saatlerini azaltıyor, hayatın bütün alanlarında kimliksizleşmeyi dayatıyor.
Elbette bu Rusya’nın tercihidir. Ama bizimde söyleyecek bir sözümüz var, olmalıdır. Bu da bu soykırıma direnmektir. Adalet sağlanana dek soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız.
14 MART ADIGE DİLİ VE EDEBİYATI GÜNÜ PROGRAMIMIZA DAVETLİSİNİZ
Adıge dilinin ve edebiyatının yaşatılması amacıyla düzenleyeceğimiz 14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü programımıza tüm üyelerimizi davet ediyoruz.
KAFKASYA'NIN KADİM RUHU RAGON BAL TÜRKİYE'YE GELİYOR
Kuzey Kafkasya coğrafyasının mistik tınılarını ve mitolojik hikâyelerini modern ama ruhu olan sahnelerle buluşturan grup, Türkiye’deki müzikseverleri epik bir yolculuğa davet ediyor.
ÇERKES DERNEĞİ GENÇLİK DEĞİŞİMİ PROGRAMI
Ankara Çerkes Derneği, İspanya AJ Inter Gençlik Derneği tarafından yürütülen “1 Planet 1 Future” gençlik değişimi projesinin Türkiye ortağı oldu.
23 ŞUBAT 1944, VAYNAKH (ÇEÇEN-İNGUŞ) SÜRGÜNÜ
82 yıl önce bugün, Stalin’in emriyle yarım milyonu aşkın Vaynakh (Çeçen-İnguş) halkı; yaşlı, çocuk ve kadın ayrımı gözetilmeksizin öz yurtlarından koparılarak Orta Asya ve Sibirya’nın meçhul coğrafyalarına sürgün edildi.
ÇERKES GELENEKSEL GİYİM ATÖLYESİ TAMAMLANDI
АДЫГЭ ШЪУАШЭМ IАПЭIАСЭМ ИУН 10–13 Şubat tarihleri arasında, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Ankara Çerkes Derneği iş birliğiyle; Ankara Çerkes Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çerkes Geleneksel Giyim Atölyesi, yoğun ve nitelikli bir çalışma sürecinin ardından başarıyla tamamlandı.