ÇERKES SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ’NÜN 157. YILI
ÇERKES SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ’NÜN 157. YILI
Bugün 21 Mayıs; Çarlık Rusyası’nın Kuzey Kafkasya’yı işgal etme amacıyla başlattığı savaşın bittiği, 100 yılı aşkın bir süre mücadele eden Çerkeslerin soykırıma ve sürgüne tabi tutulduğu “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü”nün sembol tarihi…
Yaşanan diğer tüm soykırımlar gibi insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen bu katliamın tarihsel gerçekliği hiçbir kişi, kurum ve devlet tarafından reddedilmeye yer bırakmayacak şekilde açıktır. Bu sebeple, Çarlık Rusyası’nın mirasçısı olan Rusya Federasyonu, 18. yüzyıldan itibaren tarihi Çerkesya topraklarında ve genel olarak tüm Kuzey Kafkasya’da uyguladığı soykırım ve katliamlar sonucunda yaşanan tüm kayıp ve acılardan birinci derecede sorumludur.
Aradan geçen 157 yıla rağmen, Rusya Federasyonu Çerkes soykırımı ve sürgününü kabul etmek ve geçmişte işlediği suçların sonuçlarını telafi etmek yerine, Çarlık Rusyası’nın yayılmacı ve kolonyal bakış açısını aynen devam ettirmekte ve bu yönde politikalar gerçekleştirmektedir. Oysa biz gerçeğin ne olduğunu biliyoruz, soykırım sonrası varoluş mücadelesi veren bir halk olarak geçmişte yaşanan soykırımın bugün Rusya Federasyonu’nun inkar politikalarıyla devam ettirildiğini, tüm vicdan sahibi dünya kamuoyuna duyuracağız.
Tam da bu nedenle, sürgün ve soykırımın 157. yılında, tüm vicdan sahibi kamuoyuna ve dünya halklarına sesleniyoruz: Çerkes soykırımını tanıyın! Bugün Rusya, soykırım ve sürgünde etkin rol almış Rus generallerine ait büst, heykel ve anıtları tarihi Çerkesya topraklarında zorla bulundurarak, soykırım fiilinden adeta gurur duyduğunu bizlere her gün hatırlatmaktadır!
Bugünkü Rusya Federasyonu yönetimi, Rus olmayan vatandaşlarının kimlik, dil ve kültürel hakları başta olmak üzere temel haklarını kısıtladığı gibi, Kafkasyalılar üzerindeki baskısını, en ufak muhalefete karşı ortaya koyduğu hukuksuz uygulamalarla göstermektedir.
Yaşadığı sürgün ve soykırımı unutmayan, haklı davasını her geçen gün daha yüksek sesle dile getiren biz Çerkesler, dünyanın dört bir tarafına dağılmış insanlarımızın geleceğini, inkar politikalarının bitmesi ve haklı davamızın tanınmasında görüyoruz. Biz Çerkesler, Rusya geçmişiyle yüzleşip topraklarımıza huzur verene kadar haklı direnişimizi sürdüreceğiz. Yaşanan acıları unutmadık, unutmayacağız. Bu acıların bir daha asla yaşanmaması için de bu çağrımızı sürdürmeye devam edeceğiz. İntikam değil, adalet için, tekrar aynı acıları dünyada hiçbir halkın yaşamaması için sesleniyoruz: ÇERKES SOYKIRIMINI TANIYIN!
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BURS BAŞVURULARI SONUÇLANDI
Derneğimizin Burs Komisyonu aracılığıyla Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilerimize verilecek eğitim bursu başvuruları sonuçlanmıştır.
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BURS BAŞVURULARI BAŞLADI
Derneğimiz Burs Komisyonu aracılığıyla Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilerimize verilecek eğitim bursu için başvurular başlamıştır.
TEŞEKKÜRLER KİLAR NESREN ŞIRAYDER!
Ekip… Ömürlük arkadaşlıkların kurulduğu, derneğe atılan ilk adımların en kısa en anlamlı adı belki de. Birlikte büyüyüp dans etmekten, toplumsal olaylara doğru giden uzun bir yol... “60’larda, 70’ler de biz ekipteyken…” diye başlayan hikayeler. Nesilden nesile teslim edilen bayrak…
VATANA SELAMDIR ELBRUZ!
Şimdi değilse ne zaman? Diyerek çıktığımız yoldan Anavatanına hayran 50 genç ile dönmüş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
NALO ZAUR’U VEFATININ 12. YILINDA SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ!
21 Mayıs 1989’da Nalçik’te ilk kez Çerkes Sürgünü anma etkinliğinin yapılmasının organizatörü olan Aşemez Xase’nin başında da Nalo Zaur bulunuyordu. Kabardey Balkar Halk Yazarı ünvanlı Nalo Zaur 5 Temmuz 2012’de hayata gözlerini yumdu.