Adıge Xase'nin Suriye Çerkesleriyle ilgili Karaları
Adıge Xase'nin Suriye Çerkesleriyle ilgili Karaları
Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase toplantısında belirlendiğine göre, çok sayıda Adığenin yaşadığı Arap Cumhuriyeti Suriye’de ülke içinde yaşanan politik sorunlar, başka ülkelerin de karışması sonucunda silahlı mücadeleye dönüşmüştür.Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase toplantısında belirlendiğine göre, çok sayıda Adığenin yaşadığı Arap Cumhuriyeti Suriye’de ülke içinde yaşanan politik sorunlar, başka ülkelerin de karışması sonucunda silahlı mücadeleye dönüşmüştür. Hiçbir suçu-kabahati olmayan barış yanlısı insanlar kayboluyor, savaş ve terör tehlikesi ülkeyi sardı. Böyle problemli bir zamanda Rusya Federasyonu yöneticileri, karşı karşıya gelen güçlerin her iki tarafın da silah kullanmadan, görüşmeler yolu ile ve iki tarafın da kabul edeceği çözüm için bir an önce görüşmelerin yapılmasını sağlamalı.
Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase’si Rusya Federasyonu yetkililerinin sorunun barışçı yöntemlerle çözümü ile ilgili çabalarını destekler. Ayrıca Suriye’deki Adığelere sesleniyoruz, Adığelerin bu mücadele içine çekilmesini desteklemesinler ve bunu yapanlara kapılmasınlar, karşı çıksınlar.
Birbirine karşı mücadele eden gruplardan Adığelere karşı kin besleyen, onları öldürmek isteyenleri de hesaba katarak, Adığe Xase bir an önce anavatanına dönmek isteyen soydaşlarının bu taleplerini destekler.
1- Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase’si olarak, Suriye’den kendi istekleri ile dönmek isteyen Adığelerin özgürlüklerine kavuşturulmasını Rusya Federasyonu Başkanı ve Rusya Federasyonu Hükümetinden talep ediyoruz.
Adığe Xase olarak bizim görüşümüz, Rusya Federasyonuna dönmek isteyen soydaşlarımız için Rusya Federasyonunda yasal düzenleme vardır ve bu yasalar gerektiğinde uygulanabilmektedir.
2-Suriye’den Rusya Federasyonuna dönmek isteyen Adığeler için Adığey’in, Kabardey-Balkar’ın, Karaçay-Çerkes’in yöneticilerinin yaptıkları çalışmaları Adığe Xase destekler.
3- Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase’si, Suriye’den dönecek Adığelerin buradaki yaşamlarının düzenlenmesinde devlet kurumları ile beraber çalışmaya hazır olduğunu bildirir.
4-Adıgey’de yaşayan her ferdin, hangi milletten olursa olsun, zor durumda kalan Adığelerın anavatanlarına dönmelerini destekleyeceklerine, ayrıca birçok farklı milletin yaşadığı Rusya Federasyonu’nun da Adıgey Cumhuriyeti ile birlikteliğini göstereceğine güvenimiz olduğunu bildiririz.
5-Adıgey Cumhuriyeti Adığe Xase’sinde toplananlar, bütün Adığelerin, yaşadığı yere bakılmaksızın, önemli bir sorumlulukları olduğunu düşünüyor, dışarıda bulunan bütün Adığe organizasyonlarına ve Rusya Federasyonuna, Adığelerın dedelerinin vatanına dönerek orada rahat yaşamaları için çalışmalar yapmaları için çağrıda bulunuyor.
Adığe Ülkesi’nin Adığe Xase’sinin Başkanı
Hapaye Arambiy
Çev: Huşt Emel
Kaynak: http://kafkasfederasyonu.org/haber/kafkasya/2012/290212_ACG.htm
KAFKASYA'NIN KADİM RUHU RAGON BAL TÜRKİYE'YE GELİYOR
Kuzey Kafkasya coğrafyasının mistik tınılarını ve mitolojik hikâyelerini modern ama ruhu olan sahnelerle buluşturan grup, Türkiye’deki müzikseverleri epik bir yolculuğa davet ediyor.
GENÇ GÖNÜLLÜLERİMİZ İSPANYA’DAN DÖNDÜ!
OUR YOUNG VOLUNTEERS HAVE RETURNED FROM SPAİN! Ankara Çerkes Derneği olarak, gençlerimizin 9-17 Mart tarihleri arasında İspanya’nın Jerez de la Frontera şehrinde gerçekleşen sürdürülebilirlik temalı Erasmus+ projesinde yer almasının haklı gururunu yaşıyoruz!
TEBRİK MESAJI
Derneğimizin kültürel çalışmalarında aktif roller üstlenmiş, Elbruz Halk Dansları topluluğumuzun gelişimine hem icracı hem de eğitmen kimliğiyle büyük katkılar sunmuş olan Kilar Nesren Şırayder’in, Adıge Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kumpıl Murat tarafından “Adıge Cumhuriyeti Devlet Onursal sanatçısı” unvanına layık görülerek ödüllendirilmesini büyük bir gurur ve mutlulukla öğrenmiş bulunmaktayız.
VATAN PARTİSİ’NDEN DERNEĞİMİZE ZİYARET
Vatan Partisi Yenimahalle İlçe Başkanı Savaş ORUÇ ve beraberindeki heyet, 1 Nisan 2026 tarihinde derneğimizi ziyaret ederek Yönetim Kurulumuz ile bir araya geldi.
12. ULUSLARARASI ARTANKARA ÇAĞDAŞ SANATLAR FUARI’NDAYIZ!
Dernek Başkanımız Yusuf Hatuk, fuar kapsamında sergileri yer alan değerli sanatçılarımız Belgin Aka Özdağ ve Yağmur Turhan’a nezaket ziyaretinde bulundu.