ABHAZYA ŞEHİDİ HUADE ADAM'IN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
ABHAZYA ŞEHİDİ HUADE ADAM'IN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
Huade Adam, 14 Ağustos’ta Gürcü işgalcilerin Abhazya’yı işgal girişimleri üzerine Abhazya’daki kardeşlerinin yardımına koşan Adigey Cumhuriyeti'nden gelen gönüllülerin liderlerindendi. Maykop’ta Abhazya için yapılan destek mitinginde kürsüye çıkan Huade Adam kalabalığa şu ifadelerle seslenmişti:
“Abhazya’dan yeni döndüm. Durum çok vahim ve Abhazya’daki kardeşlerimiz büyük bir felaketle karşı karşıyalar. Orada Gürcistan İmparatorluğu tarafından tam bir soykırım yapılmaktadır. Yarın geç olacaktır, bugünden gidilmeli. Gelecek nesillerimiz bize Ubıhlar gibi Abhazlar da yok edilirken siz Adigeler neredeydiniz diye sorduklarında ne cevap vereceğiz? Adige kadınının doğurduğu erkek benimle gelecektir.”
Huade Adam önderliğindeki Adige gönüllüler 23 Ağustos 1992’de Abhazya’ya varıp, hemen burada oluşturulan Kafkas Halkları Konfederasyon birliklerine katılmışlar ve Gumısta nehri kenarındaki Eşera cephesinde konumlanmıştılar.
26 Ağustos 1992’de Gürcülere karşı yapılacak vur-kaç operasyonundan önceki gece Çeçen gönüllülerin komutanı Şamil Basayev, Huade Adam’a: “Allah aşkına gelme, bize senin silahın değil sözün, kalemin lazım. Sana bir şey olursa Adigey susar” demişti. Huade Adam ise bu teklifi reddederek: “Bölgemden bu kadar gönüllünün gelmesine ben sebep oldum. Onlar benim arkamdan geldiler. Şimdi nasıl kendimi kollayıp geri çekilirim” diye cevap vermişti.
26 Ağustos’ta yapılan bu operasyonda düşmana ağır zararlar verilse de, maalesef Huade Adam şehit düştü. Adigey Cumhuriyeti Adigeysk şehri valisi Sohum’a gelip Huade Adam’ın naaşını teslim alarak Adigeysk şehrine götürdü. Huade Adam’ın cenazesi Adıgeysk şehrine 10 km mesafedeki Psiehatlukay köyünde toprağa verildi.
Abhazya kahramanlarımızdan Huade Adam’ı rahmet ve minnetle anıyoruz.
“SÜHEYLA” BELGESEL FİLMİ ANKARA’DA SEYİRCİYLE BULUŞTU
Kültürel mirasımızın önemli temsilcilerinden Wurdum Süheyla Şimşek’in; ana dili Çerkesçe ile aktardığı anıları, günlük yaşamı ve sanatçı kimliğini konu alan “Süheyla” belgesel filmi, 10 Ocak 2026 Cumartesi akşamı Ankara’da izleyiciyle buluştu.
2026–2027 SEZONU GELENEKSEL KADINLAR ÇAYI BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çerkes Derneği tarafından düzenlenen 2026–2027 Sezonu Geleneksel Kadınlar Çayı Buluşması, Ankara’daki kadınlarımızın yoğun katılımı ve memnuniyetiyle derneğimizde gerçekleştirildi.
AVRUPA BİRLİĞİ GENÇLİK FIRSATLARI BİLGİLENDİRME BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ
Derneğimizde düzenlediğimiz Avrupa Birliği Gençlik Fırsatları Bilgilendirme Toplantısında gençlerimizle bir araya geldik.
YILBAŞI ZEXES GECESİ BÜYÜK COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Derneğimiz bünyesinde faaliyet gösteren AÇD Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen Yılbaşı Zexes Gecesi, 26 Aralık Cuma akşamı yoğun katılım ve yüksek bir enerjiyle gerçekleştirildi.
