Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 152. yıldönümü nedeniyle 21 Mayıs Cumartesi günü Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yapıldı.
Ankara'daki Kafkas Dernekleri'nin, Çerkes Derneği Üyeleri ve Gençlik Komisyonu'nun katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına yerel ve ulusal basının da ilgisi büyüktü.
Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya'nın okuduğu basın açıklamasını bilgilerinize sunuyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
152 yıl önce yaşanan acıları unutmayan tüm Çerkesler ve Çerkes dostları,
152 yıl önce yaşanan fakat etkileri hala devam eden Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü hatırlatmak, haklı taleplerimizi dile getirmek için bugün yine bir araya geldik.
21 Mayıs, Çarlık Rusyasının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus-Kafkas Savaşlarının bittiği tarihtir.
21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Çerkessiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür.
21 Mayıs’ın üzerinden tam 152 yıl geçmesine rağmen biz Çerkeslerin çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir.
152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkesler, kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır.
Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkâr ve asimilasyon politikaları da Çerkeslerin Çerkes kimliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir.
Özellikle son 15 yılda Rusya’da merkeziyetçi eğilimlerin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda anadil eğitimi ve kullanımı giderek azaltılmakta, Çerkesçe resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizin yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır.
Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta,sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra iki ülke arasında gerginliğe neden olan uçak krizi hâlihazırdaki kazanımlarımıza da büyük ölçüde zarar vermiştir. Rusya’da soydaşlarımıza yönelik haksız uygulamaların yanı sıra Türkiye’de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları, toplumsal taleplerimiz konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini bize bir kez daha göstermiştir. Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır.
Çarlık Rusyasının mirasçısı olan Rusya Federasyonu ve Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti tarihte yaşanan acıları kabul ederek bu sorunların çözümüne dair ciddi ve somut adımlar atmalıdır. Fakat maalesef bu adımlar atılmadığı gibi hem diasporada hem de anavatanda yaşayan Çerkesler her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu 152 yıl önce sürgünü yaşayan Çerkesler bugün yeniden yollara düşmüştür.Tarafı olmadığı kirli bir savaşın ortasında kalmış hiçbir devlet tarafından da desteklenmemektedir.Çerkeslerin kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır.
Biz Çerkesler her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. 14 Mayıs’ta Kefken’de yaktığımız ve her zaman yüreğimizde yanan NART Ateşi oldukça geleceğimizin ve varlığımızın teminatı anavatanımızla bağlarımızı her koşulda devam ettireceğiz.
Başta Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Çerkes soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır.
Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.
Kafkas Dernekleri Federasyonu
Ankara Çerkes Derneği Yönetim Kurulu, Ahıska Sürgünü Anma Programına Katıldı
Ankara Çerkes Derneği Başkanı Yusuf Hatuk ve yönetim kurulu üyelerimiz Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ankara Temsilciliği öncülüğünde düzenlenen 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü Anma programına katıldı. Hatuk, programda yaptığı konuşmada, Çerkes halkının benzer bir sürgün geçmişine sahip olduğunu ve bu acıları paylaştıklarını ifade etti.
Ankara Çerkes Derneği Başkanı Yusuf Hatuk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Çerkes Yazar Sema Soykan’ın İmza Gününde Buluştu
Ankara Çerkes Derneği Başkanı Yusuf Hatuk, beraberindeki yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte ünlü Çerkes yazar Sema Soykan’ın imza gününde bir araya geldi.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: Ses Ver, Dur De!
Milyonlarca kadın, her gün fiziksel, duygusal, ekonomik şiddete ve siber zorbalığa maruz bırakılıyor ve ne yazık ki birçok insan bu duruma kayıtsız kalıyor.
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Derneğimiz, bünyesinde görev yapan sevgili eğitmenlerimize öğretmenler günü kutlama yemeği düzenledi.
2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BURS BAŞVURULARI SONUÇLANDI
Derneğimizin Burs Komisyonu aracılığıyla Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilerimize verilecek eğitim bursu başvuruları sonuçlanmıştır.