2 MAYIS GÖNEN-MANYAS ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜ UNUTMADIK!

2 MAYIS GÖNEN-MANYAS ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜ UNUTMADIK!
18 Aralık 1922 yılında Gönen’in Mürüvvetler (Çizemuğhable) köyü ile ilk uygulaması yapılan ve 2 Mayıs 1923 yılında alınan bir kararla Gönen-Manyas civarındaki 14 Çerkes köyündeki tüm insanlar, çoluk çocuk, yaşlı genç ayırımı yapılmaksızın Bandırma tren garında kendilerini bekleyen hayvan vagonlarına bindirilerek belirli periyotlarla sürgün edildiler.
Bir ailenin en fazla bir kağnı arabasının götürebileceği kadar eşyasını alabileceği sınırlamasıyla başlatılan sürgünde aileler mallarını yok fiyatına elden çıkarmak zorunda kaldılar. Bazı bölgelerde açık alanlarda günlerce bekletilen Çerkesler; Afyon, Sivas, Tokat, Urfa, Muş, Bitlis, Konya ve Malatya gibi yerlerde köylere veya şehir merkezlerindeki mahallelere dağıtıldı ve toplu yerleşimlerine izin verilmedi. Bu süreçte birçok kişi de yollarda hayatını kaybetti.
Aradan bir iki yıl geçtikten sonra sürgün kararı iptal edilen ve evlerine dönmelerine izin verilen insanların birçoğu çok zorlu bir yolculuk geçirdikten sonra ellerinde hiçbir şey kalmamış bir şekilde köylerine geri dönmeyi başardı. Ancak bu süre zarfında evlerine başkaları yerleştirildiği, malları ve mülkleri talan edildiğinden büyük zorluklar yaşadılar.
Uzun süre yaşadıkları bu acı olayı hatırlamamayı tercih eden bölge halkının sesine kimse kulak vermedi. Şu ana kadar üzerinde yeterli araştırma dahi yapılmayan Cumhuriyet tarihinin ilk iç sürgünü olan bu acı olayın hiçbir zaman unutulmaması ve bir daha benzer acıların yaşanmaması dileğiyle, Gönen-Manyas Çerkes Sürgünü’nün 98. yılında sürgün yollarında hayatını kaybedenleri, o dönemin acılarına tanıklık edip ebediyete intikal eden büyüklerimizi rahmetle anıyoruz.
ELBRUZ'DAN MUHTEŞEM GECE
Elbruz Halk Dansları Topluluğu, Badin Müzik Grubu ve Elbruz Minikler ekibi 17 Haziran'da Ankaralı sanatseverlere muhteşem bir gösteri sundu.
DERNEĞİMİZ ANKARA KENT KONSEYİNİ ZİYARET ETTİ
Dernek Başkanımız Bislan Jalouqa ve Genel Sekreter Melek Ertan, Ankara Kent Konseyi Başkanı ve Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz'la görüştü.
İSPANYA ESC ÇAĞRISI
İspanya'nın Endülüs (Jerez de la Frontera şehri) bölgesinde, 15 Temmuz 2022 sonrasında başlayacak uzun dönem (3,5 ay) ESC projesine 18-30 yaş arası 1 gönüllü kabul edilecektir.
ANKARA’DA NALMES RÜZGÂRI ESTİ
Adigey Cumhuriyeti Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu NALMES, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali'nde muhteşem bir gösteriye imza attı.
SEZONUN SON ZEXES GECESİ NALMES'İN KATILIMIYLA YAPILDI
Dünyaca ünlü dans ekibi Dünyaca ünlü dans ekibi Nalmes Akademik Halk Dansları Topluluğu’nun dansçıları ve müzisyenleri 2 Haziran’da Derneğimizde yapılan zexes gecesine katıldılar.