Ğuçe Zamudin ile Otantik Çerkes Müziği ve Enstrümanları Üzerine Söyleşi

Ğuçe Zamudin ile Otantik Çerkes Müziği ve Enstrümanları Üzerine Söyleşi
Otantik Çerkes müziği denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden olan, Kafkasya’nın tanınmış araştırmacılarından, Adıgey Cumhuriyeti onursal sanatçısı, Adıge ulusal müzik enstrümanları yapımı ustası Ğuçe Zamudin, 6 Mayıs Çarşamba akşamı 21.00’de canlı yayın konuğumuz olacaktır.
“Otantik Çerkes Müziği ve Enstrümanları” ile ilgili kapsamlı ve tanıtıcı bir söyleşi gerçekleştireceğimiz canlı yayın programımız derneğimizin Youtube kanalından yayınlanacak olup tüm müzikseverlerin ve ilgilenen herkesin katılımını bekliyoruz.
Kanalımıza abone olmayı unutmayın: youtube.com/cerkesdernegi
ĞUÇE ZAMUDİN KİMDİR?
26 Şubat 1953'te Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin Baksan şehrinde doğdu. İlk ve ortaöğretimini de Baksan’da gördükten sonra gençlik yıllarında fotoğrafçılık sanatına ilgi duydu. 1985 yılına kadar köyleri gezerek sözlü edebiyat taşıyıcılarının fotoğraflarını çekti. 1980’li yıllarda Adıge hasırı (P'uable) dokuma sanatı ile ilgili çalışmalar gerçekleştirerek sergiler açtı. 1986 yılında Maykop’a yerleştikten sonra uzun yıllar boyunca şıkepşıne, khamıl, phaçiç gibi Adıge halk müziği enstrümanlarının üreticiliğini yaptı ve bu alanda ustalaştı. Ürettiği müzik aletleri ve hasırları Adıge Ulusal Müzesi ve Sanat Galerisi’nde sergilendi.
Adıge köylerine yaptığı ziyaretlerde enstrümanları ve eski şarkıları toplayarak derledi. Adıge Devlet Üniversitesi bünyesinde yer alan “JIU” Etnik-Otantik Halk Şarkıları grubunu kurdu. Topladığı unutulmaya yüz tutmuş eski şarkıları, “JIU” ile 3 albüm yaparak tekrar hayata geçirdi. Kafkasya’da ve Rusya’nın birçok yerinde konserler verdi. 2014 yılında İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de verdikleri konserler büyük beğeni topladı.
“Adıge Hasır Sanatı (1990)”, ‘Şıkepşıne Çalmasını Öğreniyoruz(2014), “Adıge Şıkepşınesi Atlası (2015)” kitaplarının yazarı olan Guçe Zamudin, aynı zamanda Adıgey Cumhuriyeti onursal sanatçısı, Rusya Sanatçılar Birliği üyesi ve Rusya Sanat Akademisi mezunudur. 2010 yılından itibaren Kim Tletseruk Adıgey Cumhurıyeti Çocuk Sanat Okulu’nda eğitmenlik yapmakta olup, eğitmenliğini yaptığı okulda aynı zamanda “Tıjın” çocuk ekibinin de kurucusudur.
Canlı Yayın: 14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü
Derneğimizde her yıl coşkuyla kutlanan 14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü’nü bu yıl pandemi nedeniyle Youtube ve Facebook sayfalarımızdan yapacağımız canlı yayın ile kutlayacağız.
Canlı Yayın: "Мамхэгъ Mutlu Akkaya İle Söyleşi"
Kayseri Kafkas Derneği eski başkanlarından, Kaffed Değişim Hareketi üyesi Мамхэгъ Mutlu AKKAYA’nın katılacağı söyleşimiz 28 Şubat Pazar akşamı 21.00'de gerçekleştirilecektir.
Canlı Yayın: "Çocuk Kulüplerinin Toplumsal Bilince Etkisi"
Samsun Çerkes Derneği eski başkanlarından, uzun yıllar boyunca Nart Çocuk Kulubü'nün sorumluluğunu üstlenen eğitimci Balko Eyüp Baloğlu ile Jıle Çocuk Kulübü eğitmenlerimizden Hatsuk Ebru Polat'ın katılacağı söyleşimiz 21 Şubat Pazar akşamı 21.00'de gerçekleştirilecektir.
Canlı Yayın: "Geleceğimiz İçin Anadilimizi Seçiyoruz"
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2021-2022 eğitim öğretim döneminde okutulacak seçmeli anadil dersleri için başvuru süreci 22 Ocak’ta sona eriyor.
Elbruz 24 Aralık'ta Geleneksel Kfar Kama Çerkes Festivali'nde
Bu yıl pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilmesine karar verilen Geleneksel Kfar Kama Çerkes Festivali yılbaşından hemen önce 24 Aralık Perşembe akşamı 20.00’de Youtube üzerinden yayınlanacaktır.