21 ŞUBAT ULUSLARARASI ANADİL GÜNÜ KUTLU OLSUN!
21 ŞUBAT ULUSLARARASI ANADİL GÜNÜ KUTLU OLSUN!
1952 yılında Pakistan Hükümeti Bengal dilini yasaklayarak Urdu dilinin Bangladeş halkının resmi dili olduğunu ve bundan sonra Bengalce’nin resmi kurumlarda yasaklanmasını ve Urduca gibi Arap alfabesiyle yazılmasını istedi. Bu binlerce yıllık derinliği olan bir alfabenin terk edilmek istenmesi anlamına geliyordu. Bunun üzerine, güçlü bir dil bilincine sahip olan Bangladeş halkı Bengal Dil Hareketi'ni başlattı.
Bengal halkı kendi anadilleri olan Bengal dilinin resmi olarak tanınması için gösteriler düzenledi.
Hükümet gösterileri yasaklasa da anadil mücadelesinde geri adım atmayan halk, her yerde güçlü mitingler düzenledi. 21 Şubat 1952’de, Bangladeş'in başkenti Daka'da, Bengal Dil Hareketi mensubu birçok öğrencinin Bengal alfabesiyle yazabilme ve Pakistan'ın Bengal dilini de resmi dil olarak tanıması talepleriyle yapılan bir protesto sırasında çok sayıda öğrenci hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı.
Ana dil için verilen bu mücadeleden sonra halk kendi anadiline karşı daha büyük duyarlılık göstermeye başladı ve milli bilinç giderek daha da güçlendi. Bunun sonucunda çok daha büyük ve güçlü mitingler yapıldı. Bu gelişmelerin karşısında Pakistan hükümeti, Bengla'ya resmi statü vermek zorunda kaldı. Böylece bir dil için verilen mücadele bir ülkenin statü sahibi olmasını sağladı.
Kanada'da yaşayan Bengalli Rafiqul İslam, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a 9 Ocak 1998'de bir mektup göndererek 21 Şubat'ın Uluslararası Anadil Günü ilan edilmesini talep etti. UNESCO 1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü ilan etti ve 21 Şubat 2000'den bu yana dünya çapında kabul görülerek kutlanıyor.
Anadilini korumayı bir hak olarak savunmaktan vazgeçmeyen ve insanlığın ortak mirası olan tüm dillerin de korunması gerektiğine inanan herkesin 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kutlu olsun!
YAŞAMKENT SOSYAL TESİSLERİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN HALKIMIZI “XASE”YE DAVET EDİYORUZ!
Süreçle ilgili yol haritamızı belirlemek ve halkımızın görüşlerini almak için haklı mücadelemizde yanımızda olmak isteyen tüm hemşerilerimizi 7 Aralık Cumartesi günü 13:00’te Yaşamkent Sosyal Tesisleri’nde yapılacak “Xase’ye (istişare toplantısına) davet ediyoruz.
HAKSIZLIĞA KARŞI DAYANIŞMAMIZ BÜYÜYOR
Ankara Çerkes Derneği olarak, Yaşamkent Sosyal Tesisi’nin kullanım süresinin uzatılması için Çankaya Belediyesi’nin yeni yönetimiyle yaşanan sorunların çözümü adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konuyla ilgili kurulan komisyonda, önceki dönem başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz aktif olarak yer alıyor ve çözüm sürecine katkı sağlıyor.
CHP GENEL SEKRETERİ SAYIN SELİN SAYEK BÖKE İLE GÖRÜŞTÜK
Yaşamkent Sosyal Tesisleri ile ilgili yaşanan süreç hakkında bilgi vermek ve halkımızın taleplerini iletmek amacıyla CHP Genel Sekreteri Sayın Selin Sayek Böke ile bir görüşme gerçekleştirdik.
YAŞAMKENT SOSYAL TESİSLERİ TAHLİYESİNİN İPTALİ İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINDI
Çankaya Belediyesi tarafından Yaşamkent Sosyal Tesisleri’nin tahliyesi için başlatılan usulsüz ve haksız işlemlere karşı durmak için gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması bugün yoğun katılımla tesis binamızda yapıldı.
2 ARALIK PAZARTESİ 09:00’da YAŞAMKENTE SAHİP ÇIKMAK İÇİN TOPLANIYORUZ
Tüm Halkımızı Basın Açıklamasına Davet Ediyoruz Çankaya Belediyesinin sosyal belediyecilik anlayışıyla çelişen, kültürel emeğe ve kimliğe saygı duymayan, emsali olmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi, gerçekleştirilmesi planlanan tahliye işleminin durdurulması için 2 Aralık Pazartesi günü saat 09.00’da Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri’nde yapılacak basın açıklamasına tüm halkımızı davet ediyoruz.